Εργαστήρια

(Αρχείο Έλενας και Νικόλαου Κάλας, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών)
Απόσπασμα απο το ‘Cynocephalus’ του Νικόλαου Κάλας (Αρχείο Έλενας και Νικόλαου Κάλας, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών)

Στα πλαίσια του ‘Regarding Nicolas Calas‘ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια που θα απευθύνονται σε καλλιτέχνες, φοιτητές και επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό, και θα διαρθρωθούν σε μια σειρά σεμιναρίων, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παράγουν έργα αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)  και το Αρχείο Νικόλαου και Έλενας Κάλας που στεγάζεται στην Βιβλιοθήκη Βορείων Χωρών στην Αθήνα.

Τα εργαστήρια στοχεύουν στη διερεύνηση των σχέσεων και των συνδέσεων στο έργο Κάλας του εστιάζοντας σε ζητήματα της τέχνης και πολιτικής, τις σχέσεις λόγου και εικόνας.


Ανοιχτό Κάλεσμα – Πρόσκληση συμμετοχής

Με σημείο εκκίνησης τις πολιτικές διαμάχες και τις πολεμικές που σηματοδότησαν τον ελληνικό μεσοπολεμικό μοντερνισμό, ο Νικόλαος Κάλας, πολύγλωσσος και κοσμοπολίτης, συντάχθηκε με τις θεωρητικές αναζητήσεις και πολιτικές θέσεις του André Breton στο Παρίσι στο τέλος της δεκαετίας του 1930, όπου και εξέδωσε τη θεωρητική μελέτη Foyers d’Incendie [Εστίες Πυρκαγιάς], ο Breton αναγνώρισε στον Κάλας ένα από τα πιο λαμπρά πνεύματα της εποχής του και, λίγο αργότερα, από την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Κάλας αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους διαύλους επικοινωνίας των υπερρεαλιστών με πρωτοποριακούς κύκλους καλλιτεχνών και κριτικών στη Νέα Υόρκη. Τη μεταπολεμική περίοδο, ο Κάλας δραστηριοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη κυρίως ως τεχνοκριτικός, συνεργάστηκε με ποιητές όπως ο William Carlos Williams, επιμελήθηκε εκθέσεις και διατηρούσε επαφή με συλλέκτες και γκαλερίστες όπως η Peggy Guggenheim, η Marian Goodman και ο Αλέξανδρος Ιόλας, καθώς και καλλιτέχνες όπως ο Barnett Newman, ο Jasper Johns, ο Robert Rauschenberg, ο John Cage και ο Marcel Duchamp. Το πολυσχιδές και διεπιστημονικό γραπτό έργο του Κάλας πηγάζει από ένα ευρύ φάσμα ενασχολήσεων: τη διαμόρφωση του ελληνικού μοντερνισμού, τη σχέση τέχνης και πολιτικής, τον υπερρεαλισμό, τη μεταπολεμική τέχνη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, τους πρωτόγονους πολιτισμούς, την ανθρωπολογία, το πορτογαλικό μπαρόκ, το έργο του Hieronymus Bosch (αντικείμενο του magnum opus του Κάλας, που παραμένει ανέκδοτο).

Τα εργαστήρια αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων της διοργάνωσης ‘Για τον Νικόλαο Κάλας/Regarding Nicolas Calas’ και στοχεύουν στη διερεύνηση των σχέσεων ανάμεσα στο λόγο και την εικόνα στο έργο του Κάλας. Μέσω πρακτικής ενασχόλησης με πτυχές του έργου του και παρουσίασης κειμένων και οπτικού υλικού, τα εργαστήρια θα εστιάσουν σε επιμέρους θεματικές, όπως η σχέση του Κάλας με τον υπερρεαλισμό, η πολιτική του σκέψη και οι σχέσεις του με την καλλιτεχνική σκηνή της μεταπολεμικής περιόδου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Mε την καθοδήγηση των συντονιστών των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τις εκλεκτικιστικές διαδρομές του Κάλας σε συνάρτηση με την έννοια της ετερότητας, το υβρίδιο, και την ισχυρή εικονοποιία που χαρακτηρίζει τον ποιητικό, κριτικό και θεωρητικό του λόγο. Οι συμμετέχοντες μπορούν να ακολουθήσουν εικαστικούς και λεκτικούς πειραματισμούς ή άλλες μορφές δράσεων, ατομικά ή συλλογικά.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το Αρχείο Νικόλαου και Έλενας Κάλας στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών (Καβαλλότι 7, Αθήνα) καθώς και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Αγίου Ανδρέου 5, Αθήνα)

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν σε χώρους της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης), την Παρασκευή 17 Ιουνίου και το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα στο regardingcalas@gmail.com μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν.
Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στα ελληνικά.
Η διάρκεια κάθε εργαστηρίου θα είναι περίπου τρεις ώρες.
Δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια.
Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να γνωρίζουν το έργο του Νικόλαου Κάλας ή να έχουν γνώσεις της πρακτικής των εικαστικών ή της ιστορίας της τέχνης.


Πρόγραμμα εργαστηρίων

Παρασκευή 17 Ιουνίου, 18:00 – 21:00
Βιογραφία – Αρχεία – Ιστορία Τέχνης
εισηγητές:
Βιβή Χατζηγεωργίου και Ματθίλδη Πυρλή (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), Ειρήνη Μαρινάκη (ιστορικός τέχνης)

Σάββατο 18 Ιουνίου, 11:00 – 14:00
Λόγος, ποίηση
εισηγητές:
Σπήλιο Αργυρόπουλο (ποιητή/ψυχίατρο) και Κύριλλο Σαρρή (ογκολόγο/εικαστικό)